Hoi allemaal!
Als we later terugkijken op 2020 is er alleen al in de 1e helft zo veel gebeurd! Enorme branden in de hele wereld, de Coronacrisis, de bijzonder nodige anti-racisme revolutie en o ja, het klimaat, ook nog crisis. Genoeg om je in een bolletje op te rollen in een hoekje, met je duim in je mond om mama roepend.
Persoonlijk kwam er nog een zieke moeder en een erg traag herstellende knieblessure van mijzelf bij. Dus hoppa, in de foetus positie, als mijn knie dat toe zou laten! Maar zo werkt het natuurlijk niet, dus zijn we allemaal bezig met leren, met veranderen en ook wel eens (een tijdje) met negeren. Ook zoeken we manieren om met alles om te gaan.
Het leven een beetje leuk houden kan soms een flinke uitdaging zijn in deze tijd, ik ben benieuwd wat jouw strategieën zijn. Van mij zijn het o.a. natuur, lezen, genieten van mijn gezin, stilstaan bij dingen, de tijd nemen, mooie online contacten en een kleine groep mensen die ik in levende lijve zie en, het zal je niet verbazen, collages maken. Ik hoop er door mijn werk en mijn lessen een beetje aan bij te dragen dat het leven ook mooie momenten kent: momenten van ontspanning, van herkenning, van ontroering. Van online toch verbinding voelen. Dat dat lukte, vertelden mijn cursisten me, na afloop van de lessen die ik online was gaan geven. Wat een cadeau!
Toch hoop ik met mijn laatste werk, Let Mama Handle It, ook een beetje wakker te kunnen schudden. Samen met elkaar, ongeacht kleur, leeftijd, religie etc, onze wereld te redden en te veranderen. Door samen te werken. Door anders te gaan kijken, anders omgaan met mensen, dieren, natuur. Door dingen te veranderen. Dit keer wellicht geleid door vrouwen, want wie weet lukt het dan wel uit dat oude-mannen-in-pakken-systeem te komen dat dus niet meer werkt, dat is duidelijk. Ik reageerde op dat idee met een mooi werk. Buiten mijn comfort zone, qua formaat en dimensie. Meer hierover verderop in de nieuwsbrief.
Terwijl we hopen op een rustig en veilig 2e halfjaar, kunnen we het leven hopelijk, wat er ook gebeurt, goed aan met de strategieën die we het 1e halfjaar hebben ontwikkeld. Een ervan is wat mij betreft natuurlijk creëren, want daarmee zit je even in het nu, los van van alles en verwerk je wat je meemaakt. Collages maken is heerlijk laagdrempelig en ontspannend, dat zijn vele collega’s en cursisten met me eens!
Er is nog een online les op 27 juli en in september gaat het atelier weer, beperkt want Corona, open. Als alles goed blijft gaan natuurlijk. Maar daar hoor je nog van alles over in de nieuwsbrief van september.
Heel graag tot ziens, online of live, ik wens jullie een heerlijke zomer!
In deze nieuwsbrief o.a.:
• Online Collage workshop: Kunstpost/ Mailart
• Mijn werk in expositie The Juror Does Not Weed
• Sneak peek van mijn werk!
• De Papierbiennale in Museum Rijswijk
• Een online workshop boeken
• Een prachtig collageboek
COLLAGE KUNSTPOST, ONLINE WORKSHOP!
speciaal voor expositie
The Juror Does Not Weed
Maandag 27 juli, vanaf 10.00 online, via Facebook beschikbaar tm 31 juli
Kosten € 12,50
Wat is er leuker dan iemand blij maken met een zelfgemaakte kaart? En daar hoef je niet eens veel materiaal voor in huis te hebben. Een schaar, tijdschriften, papier en lijm en je bent al een heel eind.
Zoals jullie weten, maak ik collages en wellicht weet je dit niet, maar ik doe met regelmaat aan mail art: kunst maken en opsturen per post, kunstpost dus! Vorige eeuw ontstond er een hele Mail Art beweging, die nog steeds mensen inspireert om kunstpost te maken en andere mensen blij maakt door de opgestuurde kunst te krijgen.
Als je je aanmeldt aan de workshop krijg je, na betaling, een link en kan je je aanmelden voor de geheime Facebook groep van Atelier Juliette Pestel, waar de online workshop op te zien is. Op maandag 27 juli post ik om 10.00 uur een video, waarin ik meer vertelt over collage en het onstaan van Mail Art. Ik laat je daarin allerlei voorbeelden zien, die je kunnen inspireren. Aan het eind leg ik de opdracht uit en kan je zelf thuis aan de slag. De resultaten kan je in de groep posten. Een selectie hiervan wordt op de pagina van The Juror Does Not Weed gepost! Als je je werk naar de galerie stuurt, doe je mee aan de etalage expositie van 17 – 20 augustus.
Bij de workshop komt een Facebook Live moment om vragen te stellen die ik zal beantwoorden.
Meld je aan door een mail te sturen naar info@juliettepestel.com
THE JUROR DOES NOT WEED!
17 juli tm 17 augustus
Galerie ArtiShock in Rijswijk
Op vrijdag 17 juli opent in Galerie Arti-Shock in Rijswijk de expositie The Juror Does Not Weed.
Deze expositie was van oorsprong een samenwerkingsproject waarbij vijftien kunstenaars de uitdaging aangaan om samen één galeriegrote installatie te maken gebaseerd op het schilderij ‘Le Déjeuner sur l’Herbe’ van Manet en het boek ‘Het Huis van El Pintor’, de schrijversnaam van het echtpaar Jacob Kloot en Anna Galinka Ehrenfest.
Een uitdaging, want de meeste kunstenaars kenden elkaar nog niet.
Met de tussenkomst van het corona virus werd het samenwerken beperkt en is het een expositie waarbij de kunstenaars in koppels van twee á drie de galerie hebben ingericht. ‘The Juror Does Not Weed’ is een presentatie en manifestatie die de bezoekers wil verleiden om anders naar kunst te kijken en onbevangen mee vorm te geven. Het wil een meerdimensionale ervaring zijn waarbinnen meerdere zintuigen worden geactiveerd.
Net als bij ‘Le Déjeuner’ zal er ruimte zijn om stil te staan, te zitten en met het oog, het hart of de geest te éten van het gebodene: de entourage, de tekeningen, schilderijen, beelden, het interieur: een reis door het imaginaire leven van ‘een bewoner’ of van meerdere bewoners? De uitdaging zal zitten in het onverwachte, soms zich verschuilend, soms zo prominent aanwezig dat afgevraagd kan worden ‘waar kijk ik eigenlijk naar?’
‘The Juror Does Not Weed’ is een idee van Sonja van der Burg. Met haar werken mee aan dit project: Ger Groothedde, Miriam Ooms, Claire Delperdange, Martin Helm, Marina Heuvelman, Marja van Putten, Daniëlla Daen, Annemarie Spijkerman, Eline Tydeman, Juliette Pestel, Wim Vonk, Suus Zweekhorst, Birke Hesse en Greta Cune.
De opening zal op vrijdag 17 juli om 16 uur (virtueel) plaats vinden via de Facebookpagina The Juror Does Not Weed. De opening wordt verricht door Mariska Mallee en met een performance van Marina Heuvelman.
Iedereen is welkom om de expositie te bekijken, om zeker te zijn van een vrij bezoekmoment kun je voorafgaand reserveren via de link
Openingstijden van de galerie: woensdag / vrijdag 13-17 uur; zaterdag 11-16 uur; zondag 14-17 uur

SNEAK PEEK VAN MIJN WERK!
Hoewel het vrijdag pas officieel online gaat laat ik jullie vast een sneak peek zien van mijn werk ‘Let Mama Handle It’, een collage /assemblage installatie voor The Juror Does Not Weed. Ik ben enorm blij hoe het is geworden en hoop dat je gaat kijken in Galerie ArtiShock in Rijswijk. Laat je me weten wat je er van vind als je het gezien hebt?

EXPOTIP: DE PAPIERBIENNALE
Deze zomer is, op een steenworp afstand van de expositie The Juror Does Not Weed, de prachtige expo De Papierbiennale in MUSEUM Rijswijk te zien. Fijn te combineren met een bezoek aan the Juror. Koop je tickets via de link!
ONLINE WORKSHOPS MET EEN GROEP BOEKEN
op een dag en tijd die jou uitkomt
Met vriend(inn)en, collega’s, familie samen een online workshop volgen? Het is heerlijk om samen creatief bezig te zijn. Het is niet alleen ontspannend en gezellig, maar je maakt ook iets moois, ieder veilig in je eigen huis. Er staan collage workshops, tekst workshops, workshops boekjes maken en wat we zelf nog bedenken op het programma.
Je krijgt een instructie door een filmpje te bekijken en daarna kunnen we via Zoom of Facebook Ruimtes in een besloten groep met elkaar in contact komen. Dit is nog in ontwikkeling, maar heb je interesse, stuur me dan aub een mailtje
INSPIREREND COLLAGEBOEK
The Education of Mimi – Deborah Roberts
Al een tijdje was ik aan het nadenken dat ik niet bijzonder veel diversiteit in de in de lessen aangeboden werken van collagemakers liet zien. Wangechi Mutu (collage en verf) en Kensuke Koike (fotomontage) en dat was het wel zo ongeveer. Gevoed door de discussies die ontstonden mbt racisme en de representatie van kunstenaars van kleur in de kunstwereld, realiseerde ik me dat ik al te lang had uitgesteld actiever te zoeken. Zowel in bronmateriaal voor mijn eigen werk, als in voorbeelden die ik toon.
Deborah Roberts volg ik al een poos. Haar werk, collage en geschilderde delen van zwarte kinderen trok me meteen aan. Wat een indringend werk. Urgent, samegenstelde gezichten (fotomontage) en de kleuren en patronen in de geschilderde delen, zonder schaduw en feitelijk plat, waardoor alle aandacht naar de gezichten, uitdrukkingen en houdingen gaat.
Ik heb het boek The Education of Mimi gekocht, om toe te voegen aan mijn collectie collage kunstenaars. Je kunt Deborah Roberts’ werk bekijken en haar volgen op Instagram of bekijk haar website. Het boek is voor zover ik weet op dit moment alleen te bestellen via Amazon
TENSLOTTE
Ja, dat spannende nieuws…..de cliffhanger van de vorige keer…..die blijft nog even hangen…..tipje van de sluier: iets met een boek en iets met een aankoop….niet doorvertellen!
Hoop dat jullie gezond zijn en blijven! En dat je fijne, ontspannen momenten hebt.
Als je tips, vragen of opmerkingen hebt, of gewoon even wil laten weten hoe het met je gaat, ik hoor het graag 🙂
Dank je wel voor het lezen. Doorsturen naar iemand die geïnteresseerd is, is fijn.
Super als je deze nieuwsbrief wilt doorsturen en als je m doorgestuurd hebt gekregen en voortaan ook wilt lezen, klik dan hier 🙂
Heel hartelijke groetjes!
Juul
Juliette Pestel