Mijn boek Mater Amabilis, zelf gemaakt bij Fotofabriek

Twee weken geleden werd ik benaderd door Fotofabriek of ik het leuk vond om een A4 fotoboek met 24 pagina’s samen te stellen in ruil voor een blog over mijn ervaringen. Natuurlijk vind ik dat leuk! Ik koos voor een liggend formaat.

Ik kende Fotofabriek al, omdat ik er vorig jaar een boekje voor mijn kleinzoon mee had gemaakt. Dat liep niet helemaal lekker de eerste keer maar dat kwam omdat ik niet de tijd nam te wennen aan het werken met de online editor, waardoor ik al struikelend de eindstreep haalde. Ik zou het dit keer dus helemaal anders aan gaan pakken!

Mijn eerste tip is gelijk: maak eerst een nepboekje, zodat je leert met de online editor om te gaan. Daarnaast ben ik enorm eigenwijs, ben vooral analoog ingesteld, zit amper achter een scherm als ik het kan vermijden, maar heb wel hoge eisen als beeldend kunstenaar. Zou dat lukken op een online editor en dan ook nog via de smartphone om een boek te maken dat aan mijn hoge eisen voldoet? Het is antwoord is ja, dat lukt prima!

Er zijn een aantal dingen die ik als eigenwijs mens de eerste keer over het hoofd zag of niet gebruikte maar die enorm handig zijn. Zoals dat je je beeld kunt vergroten met de knop ‘Zoom’. Ja duh zal je denken, maar ik heb die de 1e keer gewoon gemist, vraag me niet hoe, dus heb alleen op het enorm kleine beeld zitten prutsen.

Daarnaast kan je zelf gaan vogelen hoe je de foto’s plaatst, maar je kan ook ‘Indeling’ gebruiken en dat deed ik, omdat ik wist dat ik de foto’s volledig op 1 pagina wilde plaatsen. Tevens had ik een handige vriend gevraagd mijn foto’s met achtergrond op A4 op te slaan, zodat ze meteen zouden passen. Dat bleek een gouden zet.

Ik heb eerst een papieren mock up gemaakt, zodat ik precies zag hoeveel pagina’s ik had en kon bedenken waar ik welke teksten en foto’s wilde. Dit is wel erg fijn, want eenmaal in de editor had ik dat overzicht niet.


Ik koos voor de lettertypes een eigen kleur rood en een lichte rozige tint. Schrijf de hexcode daarvan even op, dan kan je hem meteen terug vinden als je die kleur op een andere plek ook wilt gebruiken.
Het is handig om je gekozen lettertype en grootte als standaard op te slaan, zo kan je achter elkaar op elke pagina meteen datzelfde lettertype gebruiken, hoef je alleen de kleur nog maar te wijzigen, die na 1x gebruiken in de ‘gebruikte kleuren’ staat.


Je foto’s kan je het beste achter elkaar uploaden, dan heb je die in voorraad. Handig is dat je als je een pagina maakt, je van elke foto ziet of hij al gebruikt is of niet.
Teksten en foto’s zijn makkelijk te verplaatsen en uit te lijnen. Je foto’s worden haarscherp geprint.

Extra pagina’s voeg je makkelijk toe.
Nog een tip: sla tussendoor je boek even op. Als je een fout maakt, of per ongeluk uit de editor gaat, kan het zijn dat je iets kwijt bent. De editor slaat zelf ook tussendoor op, maar als ik een onderdeel af had, deed ik dat zelf nog even extra voor de zekerheid.


Je kunt voor de layout gebruik maken van templates, maar ik besloot zelf iets te maken en ben daar met even uitproberen heel blij met het resultaat. Wel belangrijk is goed na te lopen of je alles in dezelfde grootte hebt gezet en op dezelfde plek. Ik heb daar dus iets gemist, maar omdat ik dit boek erg mooi vind geworden, bestel ik er meer en kan ik die foutjes dus mooi nog even wijzigen. Ik beschouw deze dan als de drukproef.


Na het maken van het boek kan je een filmpje bekijken van hoe het er uit gaat zien. Dat filmpje vond ik erg klein helaas. Maar het is wel erg leuk om te zien hoe je product er uit ziet! Na een paar dagen ligt het boek in de brievenbus.


Bij het bestellen kan je opties toevoegen, zo koos ik voor een zwart ipv een wit schutblad en de volgende keer zal ik ook een matte ipv een standaard glanzende kaft kiezen, want die is wel erg glanzend. Ook mag het lijmen aan de bovenrand wat strakker wat mij betreft, daar zit wat lucht in, maar dat was bij het vorige boek niet.


Ik zou het enorm handig vinden als je voor pagina’s met veel tekst je bladspiegels kunt vastleggen. Maar wellicht kan dat en heb ik dat niet gezien…..
Al bij al vind ik dat ik een enorm mooi boek heb gemaakt. Nog een paar aanpassingen en een matte kaft en dan kan hij wat mij betreft zo in de verkoop!

Juliette Pestel

Klik op onderstaande links om meer te weten te komen of om gelijk je eigen boek te maken!