Stippen op de horizon, Juuls Nieuws in oktober

Hoi allemaal!

Hoe was jullie zomer? Beetje bijgekomen? En geniet je van de herfst, tussen de buien door? 
Ik ben qua nieuwsbrief ernstig in gebreke gebleven, mijn excuses. Het hele coronagedoe vergt toch wat van je werkgeheugen en energie soms he. Hoop echt dat jullie en jullie geliefden gezond zijn! Hier gaat het gelukkig goed. 

Ik zal jullie even bijpraten: ik ben begin september met aarzeling met een cursus in het atelier begonnen, maar wat is het fijn! Ook al moest ik de groep in tweeën delen (wel lekker veel ruimte voor iedereen), staan er liters handgel (wel lekker schoon) en is afstand houden best een uitdaging (maar dat went), en is niks zeker qua planning.

Het is bijna gelukt Cut & Paste 1 live te doen en als we over 2 weken de laatste les kunnen doen helemaal. 
Cursisten van eerdere groepen kregen ofwel een bonusles na de online cursussen van deze lente ofwel we konden een extra of laatste les live doen.

Of we de vervolg, Cut & Paste 2 vanaf begin november ook live kunnen doen, is nog de vraag, we gaan het zien.

Wat er sowieso gaat gebeuren is de nieuwe cursus Cut & Paste 3: Collage 3D en Assemblage en die gaan we online doen! Hierover straks meer. 

Plannen is lastig hebben we dit jaar wel geleerd, maar als je niks plant voel je je sneu heb ik gemerkt, dus ik heb weer een aantal stippen op de horizon gezet, zowel in 2020 als in 2021. Zo ga ik in december met mijn dochter naar een expositie in de Kunsthal, en als dat door Corona niet lukt, dan plannen we gewoon een nieuwe datum.
Zo ook met een workshop in het atelier, kort voor kerst (en op dezelfde dag een online workshop).

In januari en februari staat er een online cursus Mixed Media boek op de planning en vanaf maart plan ik alles weer live in en zien we wel of we dat evt moeten verzetten. Maar het hele punt is, als je niks plant kom je ook nergens, dus ook al worden de maatregelen weer aangescherpt, het is leuk om je ergens op te verheugen en als het niet live kan, kan het online of we wachten even tot het weer wel kan.

Zo hebben we allemaal onze manier om door het Coronagedoe heen te komen, onderaan geef ik nog een paar leuke tips. Ik ben benieuwd naar hoe jij het doet, mail me als je zin hebt om daar over te vertellen.

Heel graag tot ziens, online of live!


In deze nieuwsbrief o.a.:


• Mijn werk in de expositie World Collage Atlas in Schiedam
• Mijn werk de VT Wonen Special!
• Online Collage workshop: Mailart
• CutKerst in het atelier, collage workshop
• Nieuws over Verknipte Verhalen en Unplugged Collage Workshop
• Nieuws over 3 collage cursussen, zowel live als online
• Privelessen en kunstcoaching
• Werk in opdracht


WORLD COLLAGE ATLAS!
georganiseerd door KunstWerkt
tm 2 november
Ruimte In Beweging in Schiedam 

Op zondag 4 oktober opende in galerie Ruimte In Beweging in Schiedam de expositie World Collage Atlas, die vorig jaar in de Verbeke Foundation in Belgie werd georganiseerd door Coupee Collage Collective. Ik deed mee met 2 werken. In totaal zijn er 187 kunstenaars die meer dan 300 werken inleverden, gemaakt op de pagina’s van een oude atlas en een groot deel daarvan hangt dus in Schiedam. Ik mocht de expositie openen met een praatje over mijn liefde voor collage. Je kunt mijn werk en dat van vele anderen zien tot en met 2 november. 
Kijk voor meer informatie op de site van Stichting KunstWerkt.

Fashion Victim, een van de twee collages in de expositie


 VT WONEN DIY SPECIAL 2

In september werd ik benaderd of ik interesse had in de tweede DIY-special van VT Wonen te komen met een werk en een stukje over mijn cursussen en workshops. Ja natuurlijk wilde ik dat! Het werk dat ze geselecteerd hadden van mijn Instagram is er eentje van drie jaar geleden, superleuk. Ik heb geen idee hoe het er uit gaat zien, dus voor mij net zo verrassend als voor jullie. Deze special vol zelfmakers en inspirerende makers verschijnt 24 november 2020, te koop in de winkel en de online shop van VT Wonen


COLLAGE & MAILART,
ONLINE WORKSHOP!
Zaterdag 12 december vanaf 10.00 online, via Facebook en Instagram, beschikbaar tm 18 december, te volgen op een moment naar keuze
Kosten € 15.00

Wat is er leuker dan iemand blij maken met een zelfgemaakte kaart? En daar hoef je niet eens veel materiaal voor in huis te hebben. Een schaar, tijdschriften, papier en lijm en je bent al een heel eind.

Zoals jullie weten, maak ik collages en wellicht weet je dit niet, maar ik doe met regelmaat aan mail art: kunst maken en opsturen per post, kunstpost dus! Vorige eeuw ontstond er een hele Mail Art beweging, die nog steeds mensen inspireert om kunstpost te maken en andere mensen blij maakt door de opgestuurde kunst te krijgen.

Als je je aanmeldt aan de workshop krijg je, na betaling, een link en kan je je aanmelden voor de besloten Facebook groep van Atelier Juliette Pestel, of de privé workshop pagina op Instagram, waar de online workshop op te zien is. Op zaterdag 12 december post ik om 10.00 uur een video, waarin ik meer vertelt over collage en het onstaan van Mail Art. Ik laat je daarin allerlei voorbeelden zien, die je kunnen inspireren. Aan het eind leg ik de opdracht uit en kan je zelf thuis aan de slag. De resultaten kan je in de Facebookgroep of op het privé Instagram account posten. Je kunt dan ook vragen stellen. Let op: deze workshop is volledig online en zonder verdere begeleiding al kan je wel vragen posten die ik in de comments zal beantwoorden of als het meer uitleg vraagt, met een Live video op een later moment. Je werkt met je eigen materiaal, maar als je een materialen pakketje wilt ontvangen, laat mw dat dan even horen, voor € 6,00 incl verzending, stel ik iets voor je samen.

Kijk op de link naar het Facebookevenement

Meld je aan via info@juliettepestel.com


CUTKERST
COLLAGE WORKSHOP IN HET ATELIER
Zaterdag 12 december vanaf 14.00 – 16.00 uur en evt nog een ochtendworkshop
Kosten € 35.00

Tja, hoe de kerst wordt dit jaar, geen idee. Ik heb de stille hoop dat we allemaal enorm ons best doen en de cijfers dus laag genoeg zijn in december om mijn verjaardag en kerst op de 24e te kunnen vieren met mijn kinderen en kleinkind. Ik ga er dus ook even van uit dat we een kerst collage workshop kunnen doen in het atelier! We maken er weer een CutKerst van dit jaar. We gaan met elkaar alternatieve kerstkaarten maken en ik zorg voor alle materialen. Niet van die zoetsappige, maar sarcastische of ondeugende of enge of hilarische kaarten of met hysterisch veel glitter. Heel persoonlijk en uniek. Je kunt ze daarna inscannen of fotograferen en digitaal versturen of je verstuurt de orginelen die je hebt gemaakt. Er zijn ivm Corona maar 5 plekken, maar als er meer belangstellenden zijn, dan plannen we er in de ochtend nog eentje.

Geef je alvast op, mochten door de maatregelen rond die tijd persoonlijke workshops niet kunnen, dan kunnen we altijd overleggen of ik m digitaal doe, mét begeleiding en na levering van een materialenpakket.

Meld je aan via info@juliettepestel.com


NIEUWS OVER VERKNIPTE VERHALEN EN UNPLUGGED COLLAGE WEEKEND


Oh wat liepen deze workshops lekker….en wat zijn ze leuk om te doen! Zo jammer dat ik er door Corona verschillende moest cancelen…
Hoewel ik de cursussen en sommige workshops online geef, is dat met deze workshops in deze vorm gewoon niet leuk. Het is zo fijn om zo intensief met elkaar een dag of 2 dagen aan het werk te zijn, even weg van alles, dat ik ze in deze vorm niet online wil doen.
Er staat 31 oktober nog een Verknipte Verhalen op het programma, maar of die door kan gaan moeten we even afwachten tot de volgende persconferentie. Er zijn nog 2 plekjes vrij voor deze workshop.

Meld je aan via info@juliettepestel.com

Ik heb wel nieuwe data voor 2021, daar kan je je voor opgeven. In principe ook nog maar 5 mensen per keer, bij meer belangstelling kan ik altijd nieuwe data plannen.

De nieuwe data voor 2021 zijn:
Verknipte Verhalen: 24 april en 12 juni, 1 hele dag workshop collage en tekst, met lunch
Unplugged Collage Weekend: 29 + 30 mei en 3 + 4 juni, hele weekend mixed media en collage binden tot een leporello, met 2x lunch en 1x avondeten op zaterdag.

Overigens komt er wel een online cursus mixed media collage boek in januari en februari, wel anders van opzet dan het Collage Weekend en ook meer bindingen dan alleen de leporello. Hierover meer in de volgende nieuwsbrief!


NIEUWS OVER 3 COLLAGE CURSUSSEN
online en live

Zoals gezegd heb ik in september kunnen starten met Cut & Paste 1, de collagecursus. De vervolgcursus is even spannend, maar die heb ik in mei, juni al online gegeven, dus kan ik online verder met degene die dat willen.

Ik start sowieso online, via een besloten groep op Facebook, met de nieuwe cursus Cut 7 Paste 3, 3D collage en assemblage. Daar zijn nog 3 plekjes voor. Ik hou die groepen klein, maximaal 7 deelnemers, zodat we het toch persoonlijk kunnen houden. De cursus is een combi van posts en videocall momenten en bleek in het voorjaar gezelliger te zijn dan we hadden gedacht, dat was heel fijn om te merken! Als je meer wilt weten, neem dan even contact met me op. Als je meedoet, krijg je een materialenpakketje van me thuis gestuurd om je op weg te helpen.
Deze cursus is op de maandagavond en we starten om 19.00 uur.

Meld je aan via info@juliettepestel.com

De data in 2021 voor:
Cut & Paste 1, het begin van collage: 17, 25, 31 maart, 7, 14 en 21 april
Cut & Paste 2, vervolgcursus met gemengde technieken: 12, 19, 26 mei, 2, 9, 16 juni
Op woensdagen van 14.00 – 16.00 en avonden van 19.00 – 21.00. Bij voldoende belangstelling komt er een ochtend groep van 10.00 – 12.00 uur


KUNSTCOACHING EN PRIVELESSEN

Op verzoek geef ik al jaren advies aan mensen over hun werk. Zo kwamen er mensen hun portfolio laten zien, wilden er mensen advies over hun toelating of over hoe ze verder kunnen in hun werk. Advies over exposeren, over zichtbaarheid, over positionering, etc. Net toen ik dacht: misschien moet ik dit eens op mijn site gaan zetten als aanbod, kwamen er een aantal verzoeken binnen! Fijn dat er zoveel interesse voor is.
Als dit ook iets voor jou is, stuur me een mailtje, dan kunnen we overleggen wat je nodig hebt en plannen we een of meerdere afspraken in. Ik stem de afspraken af op jouw behoefte aan input van mij. Tevens geef ik je een idee van de kosten.

Er zijn een aantal cursisten die graag privéles willen hebben. Ook dat is uiteraard mogelijk, elke les kan ook privé gegeven worden. De kosten zijn dan wel anders dan de reguliere kosten van de lessen, maar daar komen we vast uit.

Meld je aan via info@juliettepestel.com.


WERK IN OPDRACHT
een exclusief voor jou gemaakte collage

Wil je een mooi kunstwerk met persoonlijke herinneringen aan iemand? Ik maak dat voor je! Na een uitgebreid gesprek, naar wens online of in het atelier, bespreken we wat de mogelijkheden binnen jouw budget zijn. We bespreken het materiaalgebruik, de drager, het onderwerp en het narratief. Ik kan materiaal van jou in de collage verwerken, zo wordt het werk nóg persoonlijker. Neem contact met me op, dan kijken we wat er mogelijk is!
Stuur een berichtje naar info@juliettepestel.com
ONLINE WORKSHOPS MET EEN GROEP BOEKEN
op een dag en tijd die jou uitkomt

Met vriend(inn)en, collega’s, familie samen een online workshop volgen? Het is heerlijk om samen creatief bezig te zijn. Het is niet alleen ontspannend en gezellig, maar je maakt ook iets moois, ieder veilig in je eigen huis. Er staan collage workshops, tekst workshops, workshops boekjes maken en wat we zelf nog bedenken op het programma.

Je krijgt een instructie door een filmpje te bekijken en daarna kunnen we via Zoom of Facebook Ruimtes in een besloten groep met elkaar in contact komen. Dit is nog in ontwikkeling, maar heb je interesse, stuur me dan aub een mailtje


TENSLOTTE

Nou, ik had jullie tips beloofd, die mij helpen een beetje vrolijk te blijven in deze lastige tijden. Allereerst ben ik een enorme positivo, die al gauw ergens een aanknopingspunt ziet waar ik iets mee kan. Dat is leuker dan somberen dat we eraan gaan. Wat me helpt is The Invitation, een initiatief van Juno Burger, die je elke 1e week van de maand uitnodigt om je ‘favoriete’ probleem aan te pakken, zodat het beheersbaar wordt of je nare gevoelens erover zelfs verdwijnen. Het is enorm simpel en heel effectief. Ik doe 1 november voor de 5e keer mee. Juno doet dit gratis. Kijk op Facebook (daar is ook een community) of op Instagram.
Ook lezen doe ik enorm veel, dan ben ik echt helemaal weg.
Wat doe jij, heb je tips?

Nog 3 dingen waar ik de afgelopen tijd enorm blij van werd:

De hoopvolle film ‘The Biggest Little Farm’ over een stel dat een kleine boerderij met enorm veel hectare uitgewoonde grond koopt en dat in 7 jaar weer gezond krijgt, in complete harmonie met de natuur, vol diversiteit. Mag ik een boerderij….

Het heerlijke foodblog van mijn liefste nicht Ruth ‘From Cheeks, With Love’ op Facebook en Insta.

En met stip op 1: mijn geweldige kleinzoon en vooral hoe hij naar de wereld kijkt : “mooj dees”. Alles krijgt volledige aandacht en hij neemt de tijd.

Hoop dat jullie gezond zijn en blijven! En dat je fijne, ontspannen momenten hebt.

Als je tips, vragen of opmerkingen hebt, of gewoon even wil laten weten hoe het met je gaat, ik hoor het graag 🙂
Super als je deze nieuwsbrief maandelijks wilt ontvangen: klik dan hier 🙂
Heel hartelijke groetjes!

Juul

Juliette Pestel